Jom Ikut Aku!

13 May, 2012

Posisi Jerawat Petunjuk Kepada Kesihatan Seseorang

Assalamualaikum..
Perkongsian untuk hari ini tentang jerawat..huhu 
Siapa yang tak pernah tumbuh jerawat? Sila angkat kaki..hahaha..
Jangan nak menipu ye..semua orang mesti ada pengalaman tumbuh jerawat
Tinggal lagi banyak or sket dan selalu atau kadang² je..hehehe

Ini artikel yang aku baca kat MY BERITA
Posisi jerawat boleh memberi petunjuk kepada kesihatan seseorang..betul ke? Wallahu alam
Tapi tak salah kalo berkongsi info kan
So, korang bacalah ye...

Jerawat kat DAHI
Haba badan yang melampau serta peredaran darah yang tidak baik menjadi punca kepada naiknya jerawat kat dahi kita. Orang yang ada jerawat kat dahinya selalunya memiliki sifat panas baran.


Untuk menghindari, dinasihatkan supaya menjadikan amalan untuk tidur awal serta bangun awal. Selain itu pastikan dapat tidur yang cukup dan minum air banyak.


Jerawat kat HIDUNG
Kalau jerawat di batang hidung, ianya bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah. Jika ianya di hujung hidung mungkin disebabkan haba perut melampau dan sistem penghadaman yang tidak normal.


Dan jika di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dengan ovari atau sistem reproduksi yang mempunyai masalah.


Jerawat kat DAGU
Kalau jerawat tumbuh di dagu pula, berkemungkinan fungsi buah pinggang telah terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Untuk kaum wanita yang mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.


Jerawat kat PIPI
Jika jerawat tumbuh di pipi kiri, fungsi hati mungkin kurang lancar seperti dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah. Jika di sebelah pipi kanan, fungsi paru-paru berkemungkinan tidak normal.


Jerawat kat BADAN (Belakang dan Depan)
Bagi jerawat yang tumbuh di belakang atau depan badan ianya memberi petanda kemungkinan sistem perkumuhan bermasalah, seperti terkena sembelit. Dinasihatkan supaya mengamalkan pemakanan yang sihat bagi memastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.


Nampaknya ada yang terus menghadap ke cermin untuk melihat posisi jerawat anda. Walaubagaiman pun artikel yang dikongsikan ini adalah sekadar rujukan sahaja. Untuk mendapatkan maklumat lebih jelas mengenai tahap kesihatan, anda perlulah mendapatkan rawatan dan nasihat doktor.


P/S: Tips untuk kulit sihat
Anda dinasihatkan untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong sehari. Ini akan membantu anda utk menyeimbangkan suhu badan dan membebaskan toksik yang tidak dikehendaki daripada tubuh badan kita. Ia juga membantu pelawasan.



KREDIT TO : MY BERITA





☛ TERUSKAN MEMBACA : Posisi Jerawat Petunjuk Kepada Kesihatan Seseorang

23 April, 2012

Lapis Cheese Marie

Assalamualaikum..


Hari ni nak share 1 lagi resepi favourite..
Yang mana favouritenya tang cheese..yeehaaaa 
Actually resepi ni rasanya macam tiramisu..
Cuma beza resepi ni dgn tiramisu adalah..resepi ni paling senang nak buat..tiramisu plak guna bnyk bahan..
Resepi ni jugak tak perlu dibakar berbanding tiramisu kena buat sponge kek dulu baru susun utk jadikan tiramisu..

Tapi, hasilnya..wallaaaa...rasa dia memang sebiji macam tiramisu..
Kecuali part kek diganti biskut marie tu jelah kan 
Okeh, tanpa membuang masa..mari kita lihat bahan²nya
BAHAN²NYA :

Biskut Marie pelbagai perisa secukupnya ~ aku gunakan biskut marie perisa coffee sebab nak bg rasa tiramisu kannnnnn..
250gm cream cheese philadelphia
300gm whipped cream
250gm susu pekat
cheddar cheese ~ tapi aku tak guna pon
coklat utk hiasan ~ terpulang pada kreativiti anda nak letak coklat apa..nak letak coklat bar pon letaklah..lantak korang lah..hahah

CARA²NYA :

~ putar cream cheese hingga kembang dan gebu
~ masukkan whipped cream dan putar hingga sebati
~ campurkan susu pekat dan putar hingga sebati
~ tuangkan campuran tadi ( buat layer nipis je)
~ lepas tu susun biskut marie selapis
~ taburkan coklat hiasan
~ ulang proses tu hingga abis - pastikan atas sekali ialah campuran cheese tadi
~ tabur cheddar cheese atas skali

Ok, the best part utk bagi uols terliuq
Inilah gambaran hasil ressepi ini..weeeeeeee...

*** ni layer kedua..lepas letak biskut, letak coklat²an kesukaan anda ***


*** nilah hasilnya.. ***


*** taraaaa...masa utk serve..jemput makan ***

SELAMAT MENCUBA SEMUAAAA...DAN SELAMAT MENJAMU MATA UNTUK YANG MALAS NAK BUAT



KREDIT TO : Kak Wanda (FB)






☛ TERUSKAN MEMBACA : Lapis Cheese Marie

22 April, 2012

Setahun Sudah Berlalu




Assalamualaikum...

Apa yg setahun tu?? hehehe
Sebenarnya setahun lebih dah berlalu since aku setup online shop
Online shop yg aku mulakan lebih setahun yang lalu iaitu Mizna Online Shop, pada awalnya hanyalah sekadar suka-suki gituh
Tapi tak sangka..bertahan sehingga ke hari ni..Alhamdulillah..

Di awal kemunculan Mizna Online Shop, aku hanyalah seorang agen dropship..
Apa itu dropship???
Dropship ni sejenis perniagaan yang mana, aku hanya perlu promote barang jualan supplier² aku..
Bila ada stock baru masuk, aku akan upload segala gambar kat FB ataupon blogshop aku..
Bila ada customer yang nak beli barang tersebut, aku bagi price quote, tunggu payment & aku akan bayar ke supplier mengikut sejumlah harga yang telah supplier tetapkan..
Of cozlah harga jualan dengan harga aku bayar pada supplier berbeza..
Yang mana harga utk agen lebih murah berbanding harga jualan..
Mungkin dalam sekitar RM5 - RM20 mengikut jenis barang..
Alhamdulillah, hasil dari menjadi agen dropship kadang² aku beli stock untuk jualan sendiri..
Tapi risiko yang aku kena amek adalah..bila pegang stock sendiri, kalo barang tak laku..alamatnye bertimbunlah stock kat umah..hahaha
Berbanding agen dropship, aku tak perlu simpan stock sendiri sebab semua stock ada pada supplier..
Jadi aku tak perlu bertanggungjawab ke atas stock2 yang tak laku tu..hehehe

Sepanjang menjalankan bisnes online ni..banyak pengalaman pahit manis yg aku kutip..
Kalo masalah dengan customer tu..tak semua customer memeningkan..
Mungkin adalah dalam 3-4 orang je..pokoknya semua under controllah kalo bab customer..hehe
Kalo masalah supplier memang ada..ada yg lambat jawab bila kita tanye stock..
Kadang2 tanya bila boleh pos barang customer pon tak jawab..tau² customer dah dapat barang tu..huhu
Memanglah as long as customer dapat barang tu kita tak perlu risau..
Tapi as a seller aku kena jugak amek tau bila supplier pos & tracking no.

Dari awal bisnes aku sampai ke hari ni..aku pernah reject 2 supplier..
Yang mana sorang tu ada masalah komunikasi..sorang lagi plak masalah yg tak dapat aku nak ceritakan kat sini..
So, sekarnag ni..Alhamdulillah supplier yg masih kekal dengan aku adalah supplier yg terbaik that i ever deal with
Thanks sebab menjadi supplier yg terbaik, yg memahami agen²nya dan tahap komunikasi yg terbaik!!!

Erm..sambil aku buat entri ni sambil layan customer sebenarnya..
Nantilah..kalo ada peluang aku share pengalaman bisnes aku ye..
Now..got to go dulu..takut kang salah kira duit..camno tu? hihihi

Aku akhiri entri ni dengan lagu Najwa - Got To Go
Sebab minat giler lagu ni





☛ TERUSKAN MEMBACA : Setahun Sudah Berlalu

10 January, 2012

WAKTU SOLAT


Assalamualaikum...

ini aku dapat dari one of my fren's fb..
sharing is caring

‎:: Buat mereka yang mempunyai masalah untuk mengetahui waktu solat ketika bermusafir, cuba try dail no ni 015-48406384..
Tapi anda jangan letak telefon di telinga.Anda hanya perlu perhatikan screen telefon sahaja.call dan terus letak.Tak perlu tunggu bunyi deringan,nanti akan ada display waktu solat...
(FREE OF CHARGE) ::

Selamat mencuba.. ^_^


KREDIT TO : My Fren's FB





☛ TERUSKAN MEMBACA : WAKTU SOLAT

03 January, 2012

FREE SMS !!!



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Semua org suka sms kan? hehehe
Yelah..nak² bila time kredit semput..
Ok..ni aku share website yg membolehkan korang sms secara percuma...

Korang boleh pergi ke website SMSTEXTER

Enjoy!!!


KREDIT TO : Trunks @ CariForum





☛ TERUSKAN MEMBACA : FREE SMS !!!

19 December, 2011

Let Googles Snow!

Hi...hehehe MySpace


Entri ni dibuat pada jam 2.40 pagi, 19 Disember 2011..

Yup..aku tak tido lagi..rasanya inilah pertama kali (dalam tahun 2011) aku berjaga sampai pukul 2 or 3 pagi..

 Hmm..aku kena tolong adik aku siapkan report LI dia MySpace

Aku memang dah tau dah..setiap kali adik2 aku nak buar assignment ke report ke..

memang aku yg akan jadi mangsa MySpace

Bengang memangla bengang..tp entahlah..walau macam mane bengang pon..yelah..adik sendiri kan..

tak tergamak rasanya nak biarkan dia terkontang-kanteng sensorang siapkan report LI dia..



Sebenarnya aku buat entri ni bukan nak cite pasal LI dia..hehehe

Tapi aku tricks baik punyeeeee MySpace

Tricks ni aku dapat setelah membaca wall member kat fb..
So, aku sharelah kat korang kan..hehehe..kalo dah tau...diam sudaaaaa MySpace



Ok! Mari start...



Firstly, bukak website GOOGLE iaitu www.google.com

Pastu, taip "Let it snow" (tanpa bracket tuh!)





Tadaaaa...korang akan nampak salji MySpace






Siap boleh defrostkan lagi salji itew..huhuhu MySpace







Oklah..tu je aku nak share..aku dah ngantuk ni  MySpace



Good Nite MySpace




☛ TERUSKAN MEMBACA : Let Googles Snow!

12 December, 2011

Tempoyak Ikan Patin

Haaaa...yummy kan?
Favourite aku nih! 1st time aku rasa ikan patin ni..5 or 6 tahun lepas..
Bila kali pertama rasa..adusss! tak terkata sedapnye ikan nih..
Now..kalo bapak aku gi Pahang, aku selalu kirim ikan patin..
Biasanya bapak aku akan beli 2 ekor ikan patin yg besar tu..
Guess what? sekali masak sekor..biasanya yg makan 3 org je..hahaha 
Takpelah kan..aku menikmati ikan patin sementara aku suka kekdahnye..

BAHAN² :
1 ekor ikan patin
5 batang cili merah*
2-3 ulas bawang putih*
5-7 ulas cili padi*
1 labu bawang besar - dibelah 4
2 batang serai - dititik
1 batang timun - dipotong memanjang sebesar ibu jari
2 keping asam gelugor
3-4 sudu besar tempoyak (ikut citarasa memasing)
1/2 sudu teh serbuk kunyit Garam, gula

CARA² :
~ Blend bahan yg bertanda * dan masukkan ke dalam periuk.
~ Masukkan sekali bawang besar, timun, asam gelugor, serbuk kunyit, serai, tempoyak. Gaul sebati.
~ Masukkan ikan patin dan gaul perlahan2 supaya ikan tak hancur. (reason kenapa aku masuk ikan patin awal² sebab kalo masukkan lambat, tempoyak kurang meresap dalam ikan. so, terpulanglah pada selera masing² nak masuk awal or lambat)
~ Masak atas api yang sederhana sehingga kuahnya agak pekat.
~ Masukkan garam, gula secukup rasa.
~ Tunggu hingga mendidih dan timun agak empuk. Tutup api dan hidangkan

SELAMAT MENCUBA!! 




☛ TERUSKAN MEMBACA : Tempoyak Ikan Patin

11 December, 2011

Kek Batik



Kek ni dah banyak kali buat sebenarnya..
Baru sekarang nak share..heheh
Resepi ni dapat dari one of my FB's member...so cekedaut

BAHAN² :
350g biskut marie
2biji telur
125gm butter
1cwn milo
1/2 cwn koko (kalu suka koko lebih, kurangkan milo)
1cwn air
3/4 gula (aku guna brown sugar sebab tak nak manis sangat)


CARA² :
- milo, koko, air & gula - panaskan atas api hingga larut
- masukkan butter
- kecilkan api, masukkan telur - kacau hingga pekat pastu tutup api
- masukkan biskut yg telah dipatahkan pastu gaul hingga rata
- masukkan dlm bekas dan tekan2 supaya padat dan letakkan dlm peti ais semalaman


SELAMAT MENCUBA!!! 





☛ TERUSKAN MEMBACA : Kek Batik